Bontón a vidlička

Autor: Eva Dobiášová | 18.11.2015 o 7:57 | (upravené 18.11.2015 o 23:03) Karma článku: 4,51 | Prečítané:  1143x

Spoločnosť pri jedle ovplyvňuje našu výživu viac, ako si uvedomujeme. A nemám tým na mysli len rodinné tradície, priateľské „opekačky“, či slovenskú pohostinnosť, ktorá sa ťažko odmieta...

Existujú štúdie potvrdzujúce vplyv jednotlivcov a spoločnosti, v ktorej sa pohybujeme, na náš apetít. Všetci poznáme príležitosti a ľudí, pri ktorých sa náš zlý pocit z nadmernej porcie jedla rozptýli v kolektívnom gurmánskom zážitku. A naopak, každý z nás si vie predstaviť situácie, kedy nám viac, ako na jedle, záleží na dojme, ktorý zanecháme. Obvykle sú to momenty, kedy úplne prirodzene dodržiavame spoločenský bontón spojený s jedlom.  

Jedna zo spomenutých štúdií uvádza, že v spoločnosti mužov my ženy zvykneme zjesť porciu jedla s významne nižším obsahom kalórií. Na rande zjeme vraj ešte menej, ako obvykle. Dôvodom našej sebakontroly má byť snaha nás žien pôsobiť pred mužmi atraktívnejšie. Myslíte, dámy, že znížený príjem kalórií navodzuje len vplyv mužského spoločníka? Že nám záleží len na dojme, aký zanechá náš spôsob jedenia? Alebo na nás vplýva spoločenská situácia so všetkým, čo k nej patrí  - s estetikou stolovania a spoločenskou konverzáciou, ktorá spomaľuje samotnú konzumáciu jedla? U žien treba pripomenúť aj vplyv oblečenia na takúto príležitosť. Nie sú atraktívne šaty tiež dôvodom na opatrnejšie vychutnávanie jedla v mužskej spoločnosti?  

Obvykle rozdeľujeme spôsob stolovania na privátny a pohodlný a potom ten spoločenský a správny. Neskrýva sa náš problém s disciplínou v jedle práve v tomto rozdielnom spôsobe jedenia? Čo ak by sme niektoré návyky jedenia preniesli zo spoločenského do privátneho spôsobu stolovania a z bontónu by sme si urobili spojenca pri dodržiavaní disciplíny v jedle?

Veľa ľudí pripúšťa ťažkosti s kontrolou jedla večer a v domácom prostredí. Poznáme ten scenár po príchode domov: konečne doma! Chladničku otvárame s pozitívnym zámerom doplniť pitný režim a natrafíme na pochúťku, ktorej neodoláme. Alebo ešte skôr, kým vyzlečieme sako, začneme odštipkávať z obsahu niektorého balíčka z nákupnej tašky. Cestu k balíčku opakujeme a kým vyložíme celý obsah tašky, skonzumujeme takto zopár desiatok, či stoviek kalórií. Náš mozog pritom ani nestihne zaznamenať príjem potravy. Sme v pohodlí domova a zobkanie nás neuspokojí. Z večere tiež zvykneme ochutnávať už v procese prípravy. Po večeri nás čaká chvíľka pri televízore alebo pri počítači. Aj tieto momenty si často spríjemňujeme drobnými pochúťkami. Nadmernosť kalorickej bilancie takto mimovoľne skonzumovaného jedla by každého prekvapila. Našli ste medzi uvedenými zlozvykmi aj ten svoj? Ak sa nám niektorá z opísaných situácií pravidelne opakuje, môže viesť k významnému zvyšovaniu hmotnosti.

Bontón môže byť naším spojencom v podobných momentoch. Jeho dodržiavanie má svoje výhody. Nemyslím tým len úpravu stola a servírovanie, ale aj naše vlastné správanie sa počas jedla. Prvou podmienkou úspechu je zvyknúť si jesť len pri stole, postupne odbúrať zlozvyky, ako sú „odštipkávanie“ z balíčka, ochutnávanie jedla počas varenia, či netrpezlivé jedenie pri otvorenej chladničke a cestou k monitoru.

Sprievodcovia spoločenskou etiketou radia, ako servírovať jedlo, prestierať stôl, alebo ako používať jednotlivé časti príboru pri rôznych druhoch jedla. Obvykle venujeme čas a tvorivosť aranžovaniu stola pre návštevy. Určite si aj my zaslúžime investovať aspoň zlomok času do prípravy jedla a prestierania pre seba. Dnešné módne trendy umožňujú prestierať stôl s minimálnymi požiadavkami na čas a prostriedky. A keďže najúčinnejší výchovný prostriedok je vlastný príklad, naša rodina si tiež postupne zvykne.

Bontón radí, ako používať príbor v rôznych situáciách. Väčšie nebezpečenstvo pre disciplínu v jedle sa skrýva v používaní vidličky a nožíka. Lyžička slúži najmä na konzumáciu polievky, ktorá má obvykle vysoký podiel vody. V tomto prípade je nebezpečenstvo prejedania menšie. Úlohou vidličky a nožíka je spracovanie kaloricky výdatnejších jedál. Aj pre tieto nástroje existujú pravidlá spoločensky akceptovateľného používania. Vidlička a nožík majú spolupracovať pri vytváraní malých úhľadných súst, ktoré má vidlička bezpečne a bez spoločenských „trapasov“ dopraviť do úst. Nechcem zasahovať do práce odborníkov na etiketu, ale práve v tomto bode vidím príležitosť. Dodržiavaním bontónu môžeme získať kontrolu nad množstvom jedla, ktoré zjeme. Vďaka bontónu spomalíme prísun jedla. Pretože podľa pravidiel etikety by sme mali jesť tak, aby sme pri stole mohli udržiavať spoločenskú konverzáciu. Obvyklý problém každodenného jedenia je v náhlivosti. Ak budeme požiadavky bontónu pravidelne dodržiavať napríklad pri večeri, ak budeme vidličkou vkladať do úst samostatné sústa z každej zložky našej večere, dožičíme si čas na to, aby sme zvlášť cítili chuť mäsa, chuť prílohy, či šalátu. Náš mozog získa čas príjem jedla zaznamenať a stihneme si uvedomiť moment zasýtenia. Môžeme občas vychutnať aj malé množstvo obľúbeného, možno sýtejšieho jedla a jeho celková kalorická hodnota nebude nadmerná.

Viem si predstaviť, že väčšine čitateľov napadne ako protiargument faktor času. Pri jedle nám nejde o preteky - kto viac, kto rýchlejšie alebo kto prvý skonzumuje svoju porciu. Dnes nemusíme bojovať o dávku jedla potrebnú na prežitie. Ide nám o vedomé využitie času, ktorý máme na vychutnanie obeda. Dodržiavaním bontónu máme možnosť získať prehľad  o jedle, ktoré inak mimovoľne, bez vedomej pozornosti skonzumujeme večer. Práve to sú časté problémy pri udržiavaní optimálnej hmotnosti. Bontón nám pomôže spomaliť aspoň počas jedla. Ak je naším zvykom jesť rýchlejším tempom, stačíme do seba dostať také množstvo jedla, ktoré naše telo nepotrebuje a preto ho uloží do zásob. V minulom príspevku sme sa venovali pocitom hladu. Ak budeme jesť pomalšie, naučíme sa vnímať aj moment nasýtenia. Nebudeme musieť uspokojovať hlad dodatočnými porciami jedla, ktoré sú nad náš „kalorický rozpočet“. Bontón za nás nevyrieši všetky problémy s jedlom, nezlepší výber jedál. To je samostatná kapitola. Pomôže nám udržať kontrolu nad množstvom jedla aj v takom období, keď nemáme čas zaoberať sa prípravou zdravších jedál.

Dodržiavanie bontónu má ešte aj ďalšiu výhodu. Až príde obdobie plesov a spoločenských udalostí, rešpektovanie spoločenských pravidiel pri stole bude pre nás samozrejmosťou, pretože „prax robí majstra...“

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

NDS priklepla Doprastavu zákazku bez súťaže, vraj aby diaľnica neskončila v poli

Súčasťou združenia sú aj Strabag, Váhostav a Metrostav.

DOMOV

Lekári neurčujú správne príčinu smrti. Pochybili až v štvrtine

Príčina sa stanovuje na základe obhliadky a dostupných informácií.

ŠPORT

Za Slovanom stále cítiť pachuť vytunelovaných harvardov

Medzi majiteľmi je dodnes firma zapletená do tunelovania harvardských fondov.


Už ste čítali?